Getting ready

OK, het gaat gebeuren, donderdag 26 mei vertrek ik naar California USA om daar 3 maanden te gaan werken. Best wel spannend, een hoop geregel, papieren, visum, koffer inpakken en computerapparatuur gereedmaken. Deze stap is niet zonder horten of stoten verlopen. In November 2015 ben ik samen met Brigitte 10 dagen wezen snuffelen in California. Klanten bezocht, maar ook de omgeving bekeken, naar mogelijke woonruimte qua locatie gekeken, kortom heel veel sfeer opsnuiven. Na deze “snuffelstage” hebben we samen de beslissing genomen om deze stap voort te zetten.

 


Een van de allereerste dingen die er dan geregeld moet gaan worden is een visum aanvragen. Dat gaat niet zonder slag of stoot en in eerste instantie werd mijn B-1 visum niet direct goedgekeurd. Op het consulaat van de Amerikaanse ambasade werd mij gevraagd waarom er een B-1 en geen L-1 visum aangevraagd werd. Hmmm… dat weet ik niet. Nader onderzoek wees uit dat de werkzaamheden die met een B-1 visum verricht mogen worden beperkt zijn. In overleg met Priva en Ernst & Young besloten om deze B-1 visum aanvraag toch door te zetten en aanvullende vragen te beantwoorden. Uiteindelijke werd het visum goedgekeurd maar tegelijk werd ook de procedure in gang gezet om een L-1 visum aan te vragen. Dan moet je je echt door een woud aan vragen worstelen, je complete doopceel wordt gelicht en, niet geheel onbelangrijk, je moet aangeven waarom jij in Amerika komt werken en of dat werk ook niet door een Amerikaan gedaan kan worden. Om een lang verhaal kort te maken, ook het L-1 visum is goedgekeurd. Grappig is dat Brigitte zonder inspanning een L-2 visum heeft gekregen als echtgenote, ze hoefde alleen maar mee naar het consulaat in Amsterdam en klaar. Na 5 dagen ontvingen we alle twee ons paspoort terug met daarin het L-1 visum.
Op naar de volgende stap, het voorbereiden van mijn initiële verblijf in California van 3 maanden. In overleg met Priva hebben we afgesproken dat ik eerst alleen 3 maanden in California ga werken om te kijken of het van beide kanten bevalt. Ik verblijf die 3 maanden in het Company House van Priva. Dit is een soort uitvalsbasis voor Priva medewerkers die (tijdelijk) werk moeten verrichten in California. Brigitte kent het huis en weet dus precies waar ik zit. Typisch Amerikaanse bouw, muren lijken van steen maar is gewoon gipsplaat met een laagje granol. Maar eerlijk is eerlijk, het is een schitterend huis gelegen op een zogenaamde “Gated Community”. Dit betekent zoveel als dat het hele terrein omheind en bewaakt is. Toegangspoorten met 24 uur per dag bewakers. Dit geeft echt een veilig gevoel.
Het zal best wel wennen zijn om zonder Brigitte te zijn. Gelukkig komt ze in juli over voor een dag of 10. Het avontuur gaat beginnen, op 26 mei vertrek ik om 12:40 met KLM vlucht 603 naar Los Angeles. Wordt vervolgd.